‘’Ένα κοχύλι στον βυθό’’

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία  να παρατηρήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ομορφιά των κοχυλιών να εξοικειωθούν με τους οργανισμούς αυτούς , να ενημερωθούν για την παρουσία τους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και τέλος να ανακαλύψουν τη βιοποικιλότητα των κοχυλιών.

Κάθε μαθητής/μαθήτρια, δούλεψε το θέμα του με ελευθερία ως προς την επιλογή των υλικών αλλά και του τρόπου δόμησης της προτεινόμενης θεματολογίας. Σε διδακτικά πλαίσια είδαμε μέσα από την ιστορία της τέχνης τους ζωγράφους που εμπνεύστηκαν από τα κοχύλια ως εικαστική μελέτη μέσω πρωτόλειων σχεδίων, αλλά και ολοκληρωμένων έργων.

Το σχήμα του κοχυλιού λειτούργησε μέσω της μελέτης των παιδιών, αυτοτελώς, ως μια αισθητική φόρμα που έχει πλαστικότητα και γραμμική ποικιλομορφία. Οι μαθητές/μαθήτριες ενθουσιάστηκαν από την πολλαπλότητα των σχημάτων που φέρουν τα διάφορα είδη των κοχυλιών και μάλιστα αρκετοί από αυτούς/αυτές εξέφρασαν την επιθυμία να αρχίσουν να συλλέγουν κελύφη  κοχυλιών (εννοείται χωρίς να αφαιρείται  ο μικροοργανισμός) κατά την διάρκεια των θερινών τους διακοπών.

Ως εκπαιδευτικός των εικαστικών θεωρώ ότι ήταν μια σημαντική ενασχόληση ο εν λόγω διαγωνισμός, διότι τους κινητοποίησε τόσο σε επίπεδο αισθητικής παρατήρησης, όσο και στην ευαισθητοποίηση τους, ως προς τον σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε ως ανθρώπινα όντα σε κάθε μορφή ζωής.

Με εκτίμηση ο εικαστικός του 26ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Γκοσιόπουλος.

Γ΄  ΤΑΞΗ

ΚΑΝΑΒΙΤΣΑΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΠΟΥΛΤΣΙΔΗ ΖΩΗ Γ ΣΚΟΥΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Γ ΣΚΟΥΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Γ1 ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ

Δ΄  ΤΑΞΗ

ΓΙΩΒΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ Δ ΣΕΡΚΕΡΛΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Δ ΣΙΚΑΛΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ Δ ΤΖΑΡΝΤΟ ΜΕΛΙΝΑ Δ ΦΡΑΓΚΟΤΣΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ Δ

Ε1΄  ΤΑΞΗ

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε1ΠΕΡΓΑΜΙΝΕΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε1 ΣΕΒΑΣΤΙΑΔΗΣ ΠΕΡΣΕΑΣ Ε1 ΤΣΑΡΑΜΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ Ε1 ΤΣΑΡΑΜΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ Ε1A

Ε2΄  ΤΑΞΗ

ΚΟΥΚΟΥΛΙΑΤΑ ΖΩΗ Ε2 ΜΑΚΡΗ ΜΑΡΙΑ Ε2 ΑΛΑΜΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ Ε2 ΔΙΓΑΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε2 ΚΑΡΑΓΚΑΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ε2
ΣΤ΄  ΤΑΞΗ

ΣΤΕΡΓΙΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤ ΣΤ' Θεοδουλίδης