Το κείμενο που ακολουθεί έχει γραφτεί κατά το σχολικό έτος 1983-84 και βρίσκεται στο βιβλίο υλικού του σχολείου.
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ (26ου)
Το έτος 1927 διανοούμενοι κάτοικοι του Αγίου Φανουρίου, οι κύριοι: 1). Αθανάσιος Παπαχριστοδούλου, 2). Νικόλαος Τσάκαλος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, 3). Ανδρέας Χριστοδούλου, απόστρατος αξιωματικός και 4). Αργύριος Αντωνίου, δάσκαλος του 5ου τότε Δημοτικού Σχολείου, σήμερα 30ο Γ” Περιφερείας, με επιθεωρητή τον αείμνηστο Μπατσούτα Παναγ. Όλοι οι ανωτέρω, μόνιμοι κάτοικοι του συνοικισμού Τράνσβαλ (τώρα Αγίου Φανουρίου) βλέποντες ότι ο συνοικισμός πυκνοκατοικείται, με πρόταση του Νικολάου Τσακάλου και του δασκάλου Αργυρίου Αντωνίου, απεφασίσθη να γίνουν ενέργειες προς τους αρμοδίους διά να ιδρυθεί σχολείο και στον συνοικισμόν μας, διότι το τότε 7ο Δημοτικό Σχολείο, που λειτουργούσε δίπλα στο σημερινό Δημόσιο Μαιευτήριο ήτανε και μακριά και ακατάλληλο (σήμερα βρίσκεται μόνο το οικόπεδο του 7ου Δημοτικού Σχολείου, περιουσία της Διευθύνσεως Ανεγέρσεως Σχολικών Κτιρίων, που τα γραφεία της βρισκόντουσαν τότε στην οδό Αγίου Μηνά).
Οι αρμόδιοι, κατόπιν των δραστηρίων ενεργειών της προσωρινής ανωτέρω επιτροπής, διότι είχε κτισθεί και οσυνοικισμός (Κάτω Τούμπα) τότε Α.Κ. ενέκριναν να ανεγερθεί το σημερινό 26ο Δημοτικό Σχολείο.
Διωρίσθησαν επιτροπή ανεγέρσεως του σχολείου οι κ.κ. Νικόλαος Τσάκαλος, Ανδρέας Χριστοδούλου και Αθανάσιος Παπαχριστοδούλου από τον Επιθεωρητήν κ. Μπατσούτα και με Γραμματέα της διδακτηριακής επιτροπής τον δάσκαλο του 5ου Δημοτικού Σχολείου, Αργύριο Αντωνίου.
Αμέσως ερευνήσαμε για την εξεύρεση του καταλλήλου οικοπέδου για την ανέγερση του Σχολείου μας. Ύστερα από έρευνες πολλών ημερών εκρίναμε κατάλληλη τη σημερινή τοποθεσία όπου βρίσκεται το σχολείο.
Εξετάσαμε σιωπηρώς τίνος είναι τα οικόπεδα και αφού μάθαμε ότι, το ένα τμήμα όπου σήμερα είναι το κυρίως κτίριο του Σχολείου, ανήκει στον Γιουδά Γκατένιο και το υπόλοιπο, προς την οδό Κίμωνος σε κάποιον Σέρβο υπήκοο.
Απεφασίσαμε, αφού η αρμοδία υπηρεσία ανεγέρσεως Σχολικών Κτιρίων εξεπόνησε το σχέδιο κ.λ.π. εξασφαλίσασα η Επιτροπή τα πρώτα χρήματα έκαμε την προκήρυξη δημοπρασίας και ανέλαβαν την ανέγερσή του οι εργολάβοι αδελφοί Καρπαθάκης και Ροζάκης. Εγένοντο τα εγκαίνια ανεγέρσεως, αγιασμός και μόλις έφθασε η οικοδομή στον α” όροφο μας κοινοποιεί ο Γκατένιο προσωρινά μέτρα με δικηγόρο του τον Ξαβέρειο Βασιλειάδη και ημείς είχαμε το νομικό Σύμβουλο του Κράτους. Στα προσωρινά μέτρα παρακαλέσαμε τον Γκατένιο να κάμη δωρεά για τα παιδιά το οικόπεδό του και έκτοτε δεν έγινε θέμα.
Οι εργασίες προχώρησαν το 1928. Ο Γραμματέας της επιτροπής μετέβη στη Αθήνα, παρουσιάστηκε στον τότε Διευθυντή των Σχολικών Κτιρίων του Υπουργείου κ. Σπουργίτην. Επέτυχε πίστωσιν 100.000 δραχμών και με άλλες ενισχύσεις από τον Δήμο και Υπηρεσία Σχολικών Κτιρίων τελείωσε το Σχολείο και άρχισε, αν καλώς θυμούμαι, να λειτουργεί από το 1929-1930.
Το μεγαλύτερο μέρος σήμερα σε εμβαδόν του οικοπέδου, προς το Ρέμμα, πάνω από 700 τ.μ. έγινε από επιχωματώσεις με μεταφορές χωμάτων και από το άνοιγμα του χειμάρου που αρκετά εφρόντισε για την επιχωμάτωση ο τότε διευθυντής του Σχολείου κ. Σωκράτης Γκόρας.
Ο Σέρβος υπήκοος τότε δεν είχε εμφανισθή για να ζητήση οικόπεδο.
Αργύριος Νικ. Αντωνίου, 6-12-1977
Συντ/χος Εκπαιδευτικός
Εκ Κορησσού Καστοριάς, κάτοικος Θεσσαλονίκης
Οστρόβου 14.
16-12-1983
Τις ανωτέρω αναμνήσεις αντέγραψα απ” το βιβλίο Ιστορίας του 26ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, χωρίς αλλαγή στο λεκτικό πλήν του μονοτονικού, μιας κι ολοκλήρωσα τη σύνταξη του παρόντος βιβλίου Υλικού του Σχολείου, ύστερα από τρίμηνη προεργασία.
Ο Δ/ντής του 26ου Δ.Σχ. Θεσ/νίκης
ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΕΛΛΙΟΣ
Υ.Γ. Ο ίδιος γράφει ό,τι μπόρεσε για την περίοδο απ” το 1946 ως το 198(;) που διεύθυνε ο ίδιος το Σχολείο δηλ. το Β” μέρος της ιστορίας του Σχολείου.
ΜΕΡΟΣ Β΄
Την 1η Σεπτεμβρίου 1983, ανέλαβε Δ/ντής του 26ου Δημοτικού Σχολείου Θεσ/νίκης, ο Λάζαρος Μέλλιος, Δ/ντής Α” απ” τη Φλώρινα.Ρώτησε κι έμαθε και καταγράφει, τι μεγαλύτερα έργα γίνανε στο Σχολείο.
Έτσι το:
1946-1960: Δ/ντής του Σχολείου ή ταν ο Γκόρας Σωκράτης, απ” τα Σέρβια. Έχτισε όλη την περίφραξη, μαζί με τα σιδερένια κιγκλιδώματα της οδού Βαλτετσίου και το νότιο μέρος της αυλής. Τα χρήματα προέρχονταν από εράνους μεταξύ των κατοίκων και την πώληση εργοχείρων των μαθητριών σ” εκθέσεις. Τα κιγκλιδώματα φτιάχτηκαν απ” τους μαθητές του ΠΑΠΑΦΕΙΟΥ Ορφανοτροφείου, γιατί οι τιμές ήταν συμφερότερες. “Εγινε και πρόσχωση προς το ρέμα (δυτικά) για να στηριχθούν τα αποχωρητήρια του Σχολείου.
1964-1965: Δ/ντής Λελέκης Γεώργιος. Έγιναν σιδερένια τα παράθυρα της Δυτικής πλευράς του κτιρίου (προς το ρέμα), με κρατική επιχορήγηση.
1965-1966: Δ/ντής Καραβέργος Γεώργιος. Έγιναν σιδερένια τα παράθυρα της μπροστινής πλευράς, προς την οδό Βαλτετσίου, με κρατική επιχορήγηση.
1971-1979: Δ/νων ο Γκούβας Αθανάσιος, που αντικαθιστούσε τον άρρωστο Δ/ντή Πούπη Νικηφόρο. Ο κ. Γκούβας απ” τη Γαλατινή – Κοζάνης, έκαμε και ως Δ/ντής:
1). Αντικατάσταση των ξυλίνων πατωμάτων με το σημερινό μωσαϊκό. 2). Ασφαλτόστρωση αυλής. 3). Περίφραξη με σιδερένια κιγκλιδώματα προς το ρέμα (δυτικά)
4). Αφοδευτήριον 5). Καλοριφέρ καινούρια 6). Επισκευή Σχολείου γενικά, μετά τις ζημιές που έπαθε απ” τους σεισμούς.
1980-1982: Δ/ντής Αγερίδης Χρήστος, απ” το Ανατολικό Πτολεμαΐδας. Έγιναν τα σιδερένια κάγκελα όλων των παραθύρων του α” ορόφου.
1982-1983: Δ/ντής Κούσουλας Εμμανουήλ. Ολική καθαριότητα των υπογείων. Τη χρονιά τούτη γίνανε και τ” αποχωρητήρια του 80ου Δημοτικού Σχολείου Θεσ/νίκης.
1983-1984: Δ/ντής Λάζαρος Μέλλιος απ” τη Φλώρινα. Έγιναν:
1). Κιγκλιδώματα με σιδερένιο πλέγμα στις δύο εξώπορτες του κτιρίου. 2). Σιδερένια πλέγματα στα δύο νότια και στα τέσσερα δυτικά παράθυρα (ρέμα). 3). Επισκευή και υπερύψωση του βορείου τοίχου, εξωτερικός αύλειος. 4). Επισκευή όλων των σιδερένιων κιγκλιδωμάτων της αυλής. 5). Μπήκαν μουσαμάδες σ” όλες τις έδρες των δασκάλων. 6). Ταυτοποίηση αρχείου του σχολείου, αποθήκης, υλικού και σύνταξη του παρόντος βιβλίου υλικού του Σχολείου. 7). Μπήκαν μαγνητικοί πίνακες στην Α2, στην Β2 και στη Γ1. 8). Τοποθετήθηκαν στην Α” τάξη φανελοπίνακες για τις καρτέλες, την ιχνογραφία και τη χειροτεχνία. 9). Τσιμεντόστρωση του εσωτερικού πεζοδρομίου στην οδό Βαλτετσίου (εντός της αυλής). 10). Κλείσιμο του πεζοδρομίου βόρειας πόρτας υπογείου. 11). Γενική επισκευή στέγης, ηλεκτρικών, βάψιμο θυρών υπογείου. 12). Τοποθέτηση σιδερένιων πλεγμάτων στα παράθυρα και πόρτες των αποχωρητηρίων και βάψιμο με πλαστικό τους τοίχους και λαδομπογιά πόρτες – παράθυρα. 13). Τρεις αρχειοθήκες για τις τάξεις απ” τον Οργ. Σχολ. Κτιρίων την 26-1-84. 14). Τρεις βιβλιοθήκες για τις τάξεις απ” τον Οργ. Σχολ. Κτιρίων την 26-1-84.
Θεσ/νίκη 31-8-84
Ο Δ/ντής
ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΕΛΛΙΟΣ